Variotherm - Variokomp Vloerverwarming


Variokomp van Variotherm is een modern droogbouw vloerverwarmingssysteem dat efficiënt verwarmt. Droogbouw wil zeggen dat het te installeren is zonder natte producten zoals cement of beton. Dit maakt Variokomp een bijzonder makkelijk te installeren type vloerverwarming. Uniek aan deze vloerverwarming is dat het complete systeem een totale opbouwhoogte heeft van maar 20 mm. 

Variokomp droogbouw vloerverwarming

Variokomp vloerverwarming is uniek vanwege de lage opbouwhoogte van slechts 20 mm. Het levert efficiënt warmtecomfort met een krachtige warmteafgifte van meer dan 97 Watt per m2 bij gebruik van plavuizen en een temperatuur van 40/35 °C. Het systeem reageert snel, binnen 30 minuten na activering. 

De vloerverwarming wordt aangelegd met gipsvezel noppenplaten, ook wel aangeduid als 'Fermacell droogbouw vloerverwarming'. Deze gipsvezelplaten van 18 mm hebben voorgefreesde noppenprofielen. In tegenstelling tot andere systemen hebben de gipsvezelplaten noppen over de gehele oppervlakte, niet alleen aan de randen. Hierdoor is frezen niet nodig, waardoor er weinig stof vrijkomt bij de installatie.

 

De voordelen van Variokomp vloerverwarming

✔ Snelle installatietijd
✔ Geen freeswerk nodig
✔ Zeer lage opbouw (20 mm)

 


✔ Slechts 25 kg per m²
✔ Hoge warmteafgifte
✔ Koelt snel af


Variokom vloerverwarming installeren

Doordat Variokomp maar een opbouwhoogte van 20 mm heeft, hoeft er maar weinig massa opgewarmd te worden. Hierdoor warmt je huis snel op. In de noppenplaten kun je eenvoudig een slakkenhuis en/of meander patroon leggen. Het voordeel is dat je op locatie niet hoeft te frezen, dat scheelt een hoop stof!

Variokomp vloerverwarming weegt maar 25 kilo per m². Het is daardoor heel geschikt om te installeren bovenop houten vloerconstructies. Na het plaatsen van de verwarmingsbuizen in de noppenplaten vul je de platen op met een speciale vulmassa. Deze vulmassa verdeelt de warmte over het gehele oppervlak. De vulmassa heeft een droogtijd van 3-5 uur. In de meeste gevallen moet de vloer hierna nog geëgaliseerd worden. 


Milieuvoordelen Variokomp vloerverwarming

Door de lage opbouwhoogte van Variokomp vloerverwarming, hoeft er maar weinig massa verwarmd te worden. Oftewel, de warmte uit de verwarmingsbuizen verwarmt relatief snel het vloeroppervlak in huis. De warmteafgifte per m² is daardoor zeer hoog en al binnen 30 minuten is de vloer warm. Een bijkomend voordeel daarvan is dat de vloerverwarming ook sneller warmte kwijtraakt. Dat is prettig als er sprake is van veel zoninvloed. Als de vloerverwarming lang warmte af blijft geven wordt het al snel veel te warm.

Variokomp droogbouw vloerverwarming is daarnaast ook een stuk minder zwaar dan andere vloerverwarmingssystemen. Het weegt slechts 25 kilo per m². Omdat het zwevend te leggen is (je hebt geen lijm, frees- of schroefwerk nodig) en er ook geen cement gebruikt hoeft te worden bespaar je op materiaal en transport ten opzichte van andere vloerverwarmingssystemen. 

Veelgestelde vragen

Dit is afhankelijk van het type eindvloer, maar in de meeste gevallen wel. De vulmassa is namelijk geen egalisatiemiddel en zal na het toepassen een beetje ‘inklinken’.
Ja. Ondanks dat er een hogere stromingsweerstand is dan bij een 16x2mm buis, is de 11,6 x 1,5mm zeker geschikt om de volgende redenen:

Kortere groepslengte
Bij de lage temperatuur afgiftesystemen hanteert Variokomp korte groepslengtes waardoor je geen flowissues hebt én een betere DeltaT behaalt. Bij de Variokomp droogbouw vloerverwarming hanteer je een groepslengte van maximaal 80 meter. Dat is circa 8m² bij een hart-op-hart afstand van 100mm. Moet je een klimaatplafond of klimaatwand plaatsen? Dan betreft het vaak 6 a 7m² per groep.

Geribbelde buis
De Varioprofielbuis heeft een geribbelde oppervlak. Hierdoor behaalt dit type buis 15% meer afgiftevermogen dan een gladde buis.

Downloads