Cellulose: waterbestendig en isolerend
Cellulose is een veelvoorkomende biobased grondstof die op allerlei manieren kan worden toegepast. Bijna alle plantaardige materialen bevatten cellulose en cellulose kan vele malen opnieuw worden gebruikt zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. Cellulose is sterk, waterbestendig en heeft uitstekende isolerende eigenschappen.




Waar komt cellulose vandaan?

Cellulose is een koolhydraat dat voorkomt in de celwanden van plantaardig materiaal. Het geeft plantaardige vezels stevigheid en kracht. Planten en bomen produceren cellulose door middel van fotosynthese. Zonlicht, water en CO2 worden omgezet in glucose. De glucosemoleculen worden daarna samengevoegd om cellulose te vormen dat wordt afgezet in de celwanden.

Welke soorten cellulose zijn er?

De soorten cellulose die het meest worden gebruikt zijn microkristallijne cellulose, nanocellulose, methyl- en ethylcellulose.

  • Microkristallijne cellulose (MCC) is gemaakt van geraffineerde houtpulp. Het wordt veel toegepast in de farmaceutische industrie en in voedingsproducten, maar ook in bijvoorbeeld coatings en vernis.
  • Nanocellulose is cellulose afgebroken tot nanoniveau waardoor het sterker wordt en een lage dichtheid krijgt. Het wordt toegepast in de medische sector en in materialen zoals biocomposiet en coatings.
  • Methyl- en ethylcellulose zijn afgeleiden van cellulose met verschillende maten van oplosbaarheid. Deze soorten cellulose komen vaak voor in medicijnen en levensmiddelen, maar ook in allerlei soorten lijm en verf.

Hoe wordt cellulose verwerkt?

Cellulose kan worden gewonnen uit allerlei plantaardige grondstoffen, maar de meest gebruikte zijn houtpulp, oud papier en katoenvezels. Het scheiden van de cellulosevezels gebeurt mechanisch of chemisch. Hierna worden onzuiverheden verwijderd door de vezels te bleken. De verder verwerking van cellulose hangt af van het specifieke product. Voor het maken van bijvoorbeeld isolatiemateriaal wordt een brandvertragend middel en een bindmiddel toegevoegd.

 

Biobased bouwmaterialen van cellulose

  • Cellulose-isolatie: isolatiemateriaal van cellulosevlokken of -vezels voor thermische en akoestische isolatie.
  • Cellulosevezelplaten: platen gemaakt van cellulose en lijm voor onder andere wandbekleding en plafonds.
  • Cellulosebeton: lichtgewicht en isolerend mengsel van beton en cellulose.
  • Verf en coatings op basis van cellulose: met cellulose als bindmiddel of verdikkingsmiddel.
  • Cellulosecomposiet: cellulose verwerkt in biocomposieten die als constructiemateriaal worden gebruikt. 



Biobased

De plantaardige grondstoffen waar cellulose van wordt gemaakt kunnen opnieuw worden geteeld en geoogst.


100% natuurlijk

Cellulose komt van 100% natuurlijke, plantaardige bronnen.


Biologisch afbreekbaar

Cellulose is 100% afbreekbaar en composteerbaar.


Afvalvrij

Omdat cellulose vele malen recyclebaar én composteerbaar is, levert het nauwelijks afval op.




Te bekijken in de showroom

Cellulose inblaasisolatie



Cellulose isolatie voor inblaastoepassing is een circulair product en wordt gemaakt van gerecycled krantenpapier. Het heeft zowel goede isolerende als brandwerende eigenschappen. Daarnaast heeft het een geluiddempende werking. Het bevordert comfort en brandveiligheid en vermindert het energieverbruik.

Grondstoffen


Toepassingen
Plafond, Vloer
Gerecyclede grondstof
Makkelijk te verwerken
Brandvertragend
Geluiddempend
Te bekijken in de showroom

Cellulose geluidsisolatieplaten

Cellulose platen in harde persing voor geluidisolatie

Cyclin is een hoogwaardig isolatiemateriaal gemaakt van reststromen papier (cellulose). Het biedt uitstekende geluidsisolatie door zijn hoge persing. Het is 100% circulair en vochtregulerend. Cyclin verbetert het geluid, de temperatuur en luchtvochtigheid in gebouwen.

Grondstoffen


Toepassingen
Binnenmuur, Spouwmuur
Geluidsisolerend
Circulair
Thermisch isolerend
Hoge dichtheid
Te bekijken in de showroom

Cellulose isolatiedekens



Cellulose is gemaakt van gerecycled papier. Het is sterk, waterbestendig en heeft uitstekende warmte-isolerende eigenschappen. Deze isolatiedekens zijn ook uitermate geschikt als geluidsisolatie tussen ruimtes.

Grondstoffen


Toepassingen
Binnenmuur, Dak, Muur, Plafond, Vloer
Gerecyclede grondstof
Hoogwaardige isolatie
Makkelijk te verwerken
Flexibel