Riet: een veelzijdig natuurproduct
Al eeuwenlang wordt riet als dakbedekking gebruikt. Riet was ruim voorradig en beschermde de woning tegen invloeden van buitenaf. Nog steeds wordt riet als dakbedekking en gevelbekleding gebruikt. Naast de mooie uitstraling, heeft riet ook hoge isolatiewaarden.

 

Waar komt riet vandaan?

Riet is een plant die langs waterrijke gebieden groeit en behoort tot de grassenfamilie. Het komt voor over de hele wereld, van moerassen tot sloten tot rivieroevers. In Nederland staat riet vooral in de kustprovincies, langs het IJsselmeer en in Noordwest-Overijssel. Jaarlijks wordt in Nederland zo’n 4.500 hectare aan rietstengels geoogst voor gebruik in bouwprojecten. Ongeveer 75% van het in Nederland verwerkte riet komt uit het buitenland. Het komt o.a. uit: Hongarije, Oostenrijk, Roemenië, Oekraïne, Polen, Estland, Turkije en China.

Welke soorten riet zijn er?

De meest voorkomende rietsoorten zijn 'Phragmites australis', ook wel bekend als gewoon riet, en 'Arundo donax', ook wel bekend als groot riet of Spaans riet. 


Hoe wordt riet verwerkt?

Het proces van rietverwerking begint met het oogsten van het riet. De oogstperiode ligt tussen half december en half april, met een voorkeur voor februari en maart. Het is het beste om het riet te oogsten tijdens vorst en droog weer. Vervolgens wordt het riet schoongemaakt, gesorteerd en gebundeld voor transport naar opslaglocaties. Dit moet voorzichtig gebeuren om beschadiging van het riet te voorkomen. Gekneusd riet verkort de levensduur aanzienlijk, want dan kan vocht de rietstengels binnendringen. Het riet dat gebruikt wordt als dekbedekking wordt verwerkt tot handelsbossen en gekeurd, om te bepalen of het aan de juiste kwaliteitseisen voldoet.


Biobased bouwmaterialen van riet

  • Rieten daken: een van de meest bekende toepassingen van riet is voor het bedekken van daken. Rieten daken bieden natuurlijke isolatie en hebben een karakteristieke uitstraling.
  • Wanden en scheidingswanden: riet kan ook worden gebruikt voor het maken van wanden en scheidingswanden in gebouwen. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met houten frames voor structuur en stabiliteit.
  • Isolatiemateriaal: riet kan worden verwerkt tot isolatiemateriaal voor muren en daken, waardoor de energie-efficiëntie van gebouwen wordt verbeterd. Riet heeft uitstekende isolerende eigenschappen. Het biedt goede thermische isolatie, waardoor het helpt om de warmte in gebouwen vast te houden tijdens koude seizoenen en om te voorkomen dat het te warm wordt tijdens warme seizoenen.



Biobased

Riet is hernieuwbaar en kan jaarlijks worden geoogst zonder schade aan het milieu.


Lokaal product

Riet groeit onder andere in Nederland.


Biologisch afbreekbaar

Riet is een plantaardig materiaal dat volledig afbreekbaar en composteerbaar is.


Afvalvrij

Omdat riet volledig afbreekt in het milieu, laat het geen afval achter.




Te bekijken in de showroom

Biocomposiet gevelbekleding

Vormvaste gevelbekleding gemaakt van natuurlijke vezels en bio composiet

NPSP biocomposiet gevelbekleding is een milieuvriendelijk materiaal dat is samengesteld uit natuurlijke vezels en een biobased hars. De panelen worden onder hoge druk, maar met lage temperatuur geperst in elke gewenste vorm. Ze zijn door en door gekleurd met gerecyclede of biobased pigmenten.

Grondstoffen


Toepassingen
Buitengevel
Lage onderhoudsbehoefte
Duurzaam en vormvast
Recyclebaar
Pigment van oude dakpannen