Kalk wordt al eeuwenlang gebruikt als grondstof voor bouwmaterialen. Het is vochtregulerend en ademend waardoor het goed bestand is tegen vocht en schimmel. Daarnaast heeft kalk een luchtzuiverende en isolerende werking. Biobased bouwmaterialen op basis van kalk zijn enigszins elastisch en kunnen makkelijk worden gerepareerd. Kalkpleister en kalkverf zijn populair vanwege hun karakteristieke matte uitstraling.


 

Waar komt kalk vandaan?

Kalk is een veelvoorkomend mineraal in gesteenten en bodems. Het is onder andere te vinden in kalksteen en mergel. Voor het maken van biobased bouwmaterialen gebruikt men meestal kalksteen dat wordt gewonnen uit kalksteengroeves. Nederlandse groeves zijn te vinden in Limburg en Winterswijk. Hier wordt ieder jaar ongeveer drie miljoen ton kalksteen uit de grond gehaald.


Welke soorten kalk zijn er?

Kalk is verkrijgbaar in ongebluste en gebluste vorm. Ongebluste kalk is een wit poeder dat ontstaat door kalksteen te verhitten op hoge temperaturen. Gebluste kalk is een witte pasta die wordt verkregen door ongebluste kalk te mengen met water. Kalk is ook op te splitsen in hydraulische kalk en luchtkalk. Hydraulische kalk heeft water nodig om uit te harden, terwijl luchtkalk uithardt door het opnemen van CO2 uit de lucht.


Hoe wordt kalk verwerkt?

Kalksteen wordt in grote brokken uit de grond gehaald en in kleinere stukken gebroken met machines. Wat overblijft zijn kleine brokjes, grind of zelfs poeder. Voor het maken van ongebluste kalk wordt de kalksteen verhit in een speciale oven. Gebluste kalk wordt geproduceerd door ongebluste kalk te mengen met water. Daarna kan de kalk worden gemengd met andere natuurlijke grondstoffen, zoals zand of hennepvezels, om er biobased bouwmaterialen van te maken. Deze materialen moeten meestal uitharden voor gebruik.


 

Biobased bouwmaterialen van kalk


  • Kalksteenblokken: ademende blokken van kalk, zand en water voor de constructie van muren.
  • Kalkplaten: lichtgewicht platen van samengedrukte kalk, zand en andere natuurlijke vezels voor scheidingswanden en plafonds.
  • Kalkhennep: isolerende pleisters of panelen gemaakt van een mengsel van kalk, hennepvezels en water voor muren, vloeren en daken.
  • Kalkstucwerk: een mengsel van kalk, zand en andere additieven voor het afwerken van muren en plafonds.
  • Kalkpleister: een mengsel van kalk, zand en soms andere natuurlijke vezels voor het bepleisteren van binnen- en buitenmuren, ook wel kalkmortel genoemd.
  • Kalkverf: een van de oudste en meest natuurlijk verfsoorten met gebluste kalk als bindmiddel, voor binnen en buiten.



Circulair

Kalk is een natuurlijk materiaal dat ruim beschikbaar is in de aardkorst. 


100% natuurlijk

Kalk komt van 100% natuurlijke bronnen, het is een sedimentair gesteente dat voorkomt in de natuur.


Biologisch afbreekbaar

Kalk is geen organisch materiaal en wordt niet afgebroken door biologische processen. Het kan wel toegevoegd worden aan compost om de pH-waarde te verhogen, zuren te neutraliseren en de afbraak van organisch materiaal te stimuleren.


Afvalvrij

Bij het winnen van kalksteen ontstaat er steenafval dat kan worden gebruikt in de wegenbouw en als ophoogmateriaal.


Bekijk ook

Leemklei

Leemklei: veelzijdig en aards
Leem is een van de oudste biobased bouwmaterialen. Het wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege de vele positieve eigenschappen. Als leemblokken en stenen maar tegenwoordig ook als verf en stuc.

Schelpen

Schelpen: van Nederlandse bodem
Schelpen worden niet alleen voor het aanleggen van wandelpaden gebruikt, ze hebben ook een goede isolerende werking. Ze komen uit de Noordzee en Waddenzee.



Te bekijken in de showroom

Hennep-kalkbeton



Hennepkalkbeton is een milieuvriendelijk bouwmateriaal dat wordt gemaakt door hennepvezels te combineren met kalk en water. Dit resulteert in een duurzaam, sterk, isolerend en ademend materiaal dat veel lichter is dan traditioneel beton.

Grondstoffen


Toepassingen
Buitengevel, Muur
In elke vorm te maken
Isolerend en constructief
Ademend en vochtregulerend
Stevig en sterk
Te bekijken in de showroom

Fermacell gipsvezelplaten



Fermacell gipsvezelplaten bestaan uit gips en papiervezels. Beide grondstoffen zijn recyclingproducten. Dankzij het unieke productieproces zijn de gipsvezelplaten geluidsisolerend, brandwerend, vochtwerend, stootvast en extreem belastbaar. Ze zijn vrij van schadelijke stoffen en bevatten geen lijm. De platen worden gebruikt voor wand- en plafondtoepassingen.

Grondstoffen


Toepassingen
Buitengevel, Constructie, Plafond
Hoge brandwerendheid
Uitstekende geluidsisolatie
Weerstand tegen schimmels en bacteriƫn
Goede afwerkingsmogelijkheden
Te bekijken in de showroom

Multipor



Multipor is een vormvaste isolatieplaat gemaakt van mineralen zoals kalk, cement, zand en water. Tijdens het productieproces wordt er lucht ingeblazen, waardoor het poreus, isolerend en licht van gewicht wordt. Door de steenachtige samenstelling is het niet brandbaar, vorm- en drukvast en dampdoorlatend. Het is perfect te gebruiken voor het isoleren van binnengevels.

Grondstoffen


Toepassingen
Binnenmuur, Buitengevel, Muur
Uitstekende thermische isolatie
Ademend en vochtregulerend
Brandwerend en veilig
Lange levensduur
Te bekijken in de showroom

Hennep-kalkblokken



Hennep-kalkblokken zijn multifunctionele vaste blokken gemaakt van een compacte mix van hennep en kalk. Het is vooral bekend als milieuvriendelijk alternatief voor kalkzandsteen. Het is te gebruiken om een tussenwand te bouwen, maar ook als extra isolatie van een bestaande wand of als geluiddempende laag. Ideaal voor gebruik binnen en buiten.

Grondstoffen


Toepassingen
Binnenmuur, Buitengevel, Muur, Vloer
Sterk en lichtgewicht
Uitstekende isolatie
CO2-neutraal
Hoge brandveiligheid
Te bekijken in de showroom

Wandverwarming



Wandverwarming is een lage temperatuur verwarmingssysteem waarbij warmte wordt gegenereerd en verspreid via speciale wandpanelen of leidingen die in de wanden zijn verwerkt. Het zorgt voor een gelijkmatige en comfortabele warmte in een ruimte.

Grondstoffen


Toepassingen
Installatie
Gelijkmatige warmteverdeling
Ruimtebesparend
Onzichtbaar
Energiezuinig

Vloerverwarming



Vloerverwarming is een lage temperatuur verwarmingssysteem dat in de vloer is ingebouwd om een gelijkmatige en efficiƫnte warmteverspreiding in een ruimte te bieden. Dit zorgt voor minder warmteverlies en een lagere luchtemperatuur, en werkt dus energiebesparend.

Grondstoffen


Toepassingen
Installatie, Vloer
Energiezuinig
Gelijkmatige warmteverdeling
Snelle installatie
Ideaal voor renovaties